Alles over Tandartsverzekeringen

Natuurlijk is het het beste om gewoon je tanden goed te poetsen en zorgvuldig te flossen, maar als je desondanks toch naar de tandarts moet, is het wellicht slim om eens op je gemak een prijzenonderzoek te doen. Met een beetje puzzelen scheelt het je al snel enkele honderden euro’s!

Je zult nog verbaasd staan van de verschillen in prijs. Ook wie een tandartsverzekering heeft, dient in de meeste gevallen toch gewoon nog te moeten bijbetalen. En dat met sowieso een eigen risico van 385 euro (2017). Van datgene dat je dan nog eens extra moet bijleggen, krijg je van je zorgverzekeraar meestal maar driekwart terug. Een tandartsrekening kan zodoende toch een dure grap worden.

Tuurlijk is een tandartsverzekering aan te raden, want hij of zij helpt je niet alleen bij tandpijn of een rotte kies, maar zorgt er ook voor dat je een gezond gebit houdt. Bovendien controleert hij twee keer per jaar of je geen gaatjes of ontstekingen hebt, omdat je anders zomaar – noodgedwongen – een tand zou kunnen kwijtraken. Tegelijkertijd wordt aan studenten die jaarlijks weinig medische kosten maken, aangeraden om in dat geval je eigen risico te verhogen.

Met andere woorden: als je daadwerkelijk zorg nodig hebt, kost het je meer, maar je premie is wel veel lager. Overigens geldt het eigen risico alleen voor de basisverzekering. Niet voor het aanvullende pakket. Voor jonge, gezonde mensen is een basisverzekering echter voldoende. En uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel je wilt betalen. Hoe minder aanvullende verzekeringen, hoe goedkoper de zorgverzekering.

Tandartskosten

Voor jongeren tot achttien jaar worden veel tandartskosten uit de Basisverzekering betaald. Zoals één maal per jaar controle, verdovingen, vullingen, tandsteen verwijderen, röntgenfoto’s, tandvleesbehandeling en fluoride behandeling. Wanneer je kunt aantonen dat het noodzakelijk is dat je naar een orthodontist moet, wordt die kosten eventueel ook vergoed. Maar dit is niet standaard.

Voor jongeren vanaf achttien jaar worden de tandartskosten niet meer uit de Basisverzekering betaald. Dan zou een tandartsverzekering dus aan te raden zijn. ‘Zou’, want de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (NMT) zegt dat je dat geld beter in je zak kunt houden. Dit klinkt misschien vreemd, maar de NMT heeft berekend dat je per jaar zo’n achthonderd euro aan een aanvullende tandartsverzekering betaalt. Terwijl je gemiddeld ‘slechts’ 180 euro aan mondzorg nodig hebt. Of helemaal niks… Poetsen dus!