2100 euro per verzekerde uitbetaald

Gepost op door in de categorie Uncategorized

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wist onlangs te melden dat per Nederlandse zorgverzekerde 2100 euro aan kosten werden vergoed vanuit de basisverzekering in 2010. Van dat bedrag ging het grootste gedeelte naar behandelingen in het ziekenhuis.

Meer zorgkosten jonge vrouwen

Vrouwen blijken meer zorgkosten te maken dan mannen op jongere leeftijd. Logisch als je rekening houdt met de kosten die komen kijken bij zwangerschap. De gemiddelde Nederlandse vrouw kreeg in 2010 2200 euro vergoed uit het basispakket, een gemiddelde Nederlandse man ‘slechts’ 1980 euro.

Verschillende zorgkosten

Ruim 54% van de zorgkosten gaat op aan ziekenhuiszorg en is daarmee veruit de grootste kostenpost in de basisverzekering. Op afstand volgt medicijnen met 15% van de zorgkosten, gevolgd door de geestelijke gezondheidszorg met 12%. Kosten voor de huisarts waren verantwoordelijk voor slechts 6% van de zorgkosten.

Lager inkomen, hogere zorgkosten

Verder blijkt uit het onderzoek van het CBS dat huishoudens met lagere inkomens meer zorgkosten maken dan huishoudens met hogere inkomens. De zorgkosten van de laagste inkomensgroep worden geschat op anderhalf keer de zorgkosten van de hoogste inkomensgroep.

Geschreven door:

admin

Nog geen reacties

Reageer